Esittely


Asumme Varsinais-Suomessa, muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Asuinympäristö on rauhallinen ja kotiovelta on vain kymmenen metrin matka lähimmille luontoreiteille, joilla liikumme mielellään. 

Koiraharrastuskipinän sain isänperintönä. Meillä on ollut pienestä pitäen karjalankarhukoiria metsästysharrastusta varten. Ensimmäisen oman koirani hankin vuonna 1991. Vuonna 2005 hankin ensimmäisen havannankoirani, jonka myötä ihastuin rotuun niin, että vuotta myöhemmin toimin jo aktiivisesti rotuyhdistyksen vapaaehtoistehtävissä. 

Meillä asuu kotona pari havannankoiraa, jakoska en voi jättää jokaisen pentueen parhainta koiraa kotiin, hyödynnän myös sijoitus- ja yhteisomistusta. Omat koirani elävät meillä perheenjäseninä ja kulkevat käytännössä mukana kaikkialle. Käymme lenkeillä päivittäin ja osallistun myös paikallisten koirakerhojen koulutuksiin ja muihin tapahtumiin. Näyttelyissä olen kiinnostunut kuulemaan rodun tuntevien tuomareiden näkemyksiä koiristani ja kasvateistani.

                  

Havannankoirat ovat lähtöisin Kuubasta, joten koin luontevaksi valita kennelnimeni espanjan kielestä. Suomeksi "Madrina's" tarkoittaa kummitätiä. Kennelnimi sopii hyvin kasvatustavoitteisiini, sillä rotu on minulle rakas ja kasvatusmotiivinani on todellinen kiinnostus ja ihailu rotua kohtaan. Tavoitteenani on kasvattaa hyväluonteisia, mahdollisimman terveitä ja ominaisuuksiltaan rodunomaisia havannankoiria perheenjäseniksi ja harrastuskavereiksi rakastaviin koteihin. Käytän jalostuksessa vain hyväluonteisia ja terveeksi todettuja koiria, jotka ovat mielellään vähintään erittäin hyvällä näyttelyissä palkittuja. Turkin väritystä en aseta jalostustyön edellytykseksi - pohjaan jalostusvalintani aina ensisijassa koirien rakenteen, terveyden, luonteen ja suvun tuntemukseen. Pentueita meiltä tulee kuitenkin harvakseltaan, sillä haluan tarkoituksella pitää kasvatustoimintani harrastuspohjaisena ja sivutoimisena.

Luovutan pennut 8-10 viikon iässä, eläinlääkärin tarkastamina, rekisteröityinä ja mikrosirutettuina. Koska en voi jättää jokaisen pentueen parhainta pentua kotiin kasvamaan, toiveissani on löytää myös yhteistyöhaluisia sijoitusperheitä. Minulla on ollut aiemmin itselläni sijoituksessa kaksi koiraa, joten tunnen sijoituskäytännön hyvin vastaanottajan näkökulmasta. Olen myös sijoittanut useita omia kasvattejani.  Jos sijoitusvaihtoehto kiinnostaa, ole yhteyksissä, niin kerron sinulle mielelläni asiasta lisää. 

Havannankoiraa ei ole tarkoitettu "koristeeksi", vaan sen täytyy saada elää koiran arvoista elämää. Havannankoirat ovat energisiä, reippaita ja uteliaita veijareita, jotka nauttivat suuresti yhdessä omistajansa kanssa harrastamisesta. Meillä käydään lenkillä päivittäin ja suosin erityisesti lähellä olevia ihastuttavia metsäreittejä. Sadepäivinä kaikki havannankoirat eivät kuitenkaan viihdy ulkosalla ja silloin niiden energialatausta voi purkaa leikkien avulla sisätiloissa. Suosittelen osallistumaan havannankoiran kanssa viikottain johonkin harrastustoimintaan. Se pitää sekä koiran että omistajan mielen virkeänä ja on hyödyksi myös koiran sosiaalistamisessa. Havannankoirat soveltuvat erinomaisesti erilaisiin harrastuksiin: esimerkkeinä toko, rally-toko, dobo, jäljestäminen, agility, koiratanssi, kaverikoiratoiminta sekä leikkimieliset match showt ja näyttelyt.

                 

Olen ollut mukana rotujärjestön jalostustoimikunnassa
yhdeksän vuoden ajan, vuodesta 2007 alkaen. Jalostustoimikunnassa olen ajanut mm. ensimmäisen terveyskartoituksen käynnistämistä, PEVISA-ohjelmaa, jalostustoimikunnan sisäisen tietokannan perustamista sekä avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämistä. Tietysti olen osallistunut myös kulloinkin työn alla olevien projektien edistämiseen ja ideointiin. Vuosien 2010-2014 aikana hoidin jalostustoimikunnassa sihteerin tehtäviä kahdessa erillisessä jaksossa. Rodun ensimmäistä Jalostuksen tavoiteohjelmaa (JTO) tein Havannalaiset ry:n jäsenistön ja Kennelliiton käyttöön vuosina 2006-2009. Osallistuin yhtenä jalostustoimikunnan jäsenenä myös toisen jalostuksen tavoiteohjelman tekoon, jonka pohjana laatimani JTO 2006-2009 toimi. Rotujärjestön lehdenä päätoimitin kolmen vuoden ajan. Toimitustyö lepäsi vahvasti yhden ihmisen harteilla mistä syystä se oli raskasta mutta opettavaista. Muiden koirayhdistysten toiminnassa olen ollut mukana enemmän rivijäsenenä kuin yhdistysaktiivina. Poikkeuksen muodostaa yksi työkausi TSKK ry:n näyttelytoimikunnassa vuonna 2009.

Olen osallistunut useille kursseille. Vuonna 2007 suoritin kasvattajan peruskurssin (40/40 p.) ja jalostusneuvojan peruskurssin (kiitettävä), ja vuonna 2008 kasvattajan jatkokurssin (ei kuulustelua) sekä jalostusneuvojan jatkokurssin (ei kuulustelua). Olen käynyt hankkimassa tuoretta tietoa myös muista seminaareista ja luentosarjoista, joista mainittakoon mm. Kennelliiton järjestämät koiraEXPOt, koirien ensiapuluennot, koirahierontakurssi, koiran esittämiskurssi ja erilaiset ruokintaa, jalostusta, kasvattamista, kouluttamista, luonnetta ja perinnöllisyyttä koskevat seminaarit (mm. Sukokan, Turun Yliopiston, paikallisten koirakerhojen ja kennelpiirin tilaisuudet, joissa mukana vierailevia ulkomaisia ja kotimaisia asiantuntijaluennoitsijoita). Ammatiltani olen biologian alan tutkija (FT, väit.) ja tiedekirjailija.

Kurssit, tietokannat, perinnöllisyystiede - ja hyvät valmiudet niiden ymmärtämiseen -  ovat arvokkaita välineitä kasvatustyössä, mutta vähintään yhtä tärkeää on käytännössä tehtävästä kasvatustyöstä oppiminen, muiden koiraharrastajien kokemuksista oppiminen ja avoin yhteistyö. Laaja-alainen yhteistyö on mielestäni kasvatustoiminnan A ja O. Erityisesti haluan kiittää rotua harrastavia kanssaihmisiä tiedoista, jotka koskevat koirieni ja jalostukseen käyttämieni urosten lähisukulaisia: jälkeläisiä, sisaruksia, vanhempia ja muita sukulaisia. Koen parhaaksi pysytellä kuppikuntien ulkopuolella, koska haluan suhtautua avoimesti myös niihin koiraharrastajiin, joita en tunne henkilökohtaisesti ennestään. Aktiivisiin piireihin tarvitaan nykyistä enemmän avointa ja rehtiä keskustelua ihmisten välillä. Suurin ongelma on se, että tulkinnat ja mielipiteet tuppaavat helposti kulkemaan kulisseissa toisenkädentietona, jonka paikkaansapitävyydestä ei ole minkäänlaisia takeita. Paras mahdollinen investointi rodun eteen piilee keskinäisessä avoimuudessa. Jos kasvattajat ja aktiiviset harrastajat jakaisivat avoimesti tietoa koirista, jokaisen meistä olisi paljon helpompaa tehdä töitä rodun terveyden ja tulevaisuuden eteen.

Jos olet kiinnostunut Madrina's-pennusta tai sinulle jäi vielä kysyttävää, soita minulle tai lähetä sähköpostia.
Yhteystietoni löydät etusivulta :)

Päivi