G-pentue

Madrina's G-pentue

s. 1.9.2013
Jalostustietokanta


Tuontikoira Nitan (Huanita Cubanese Biely Luc) sulhoksi valikoitui Milo (Torcedore's Fortuna Milargo). Astutushetkellä Nita oli 2-vuotias ja Milo 3,5-vuotias. Molemmilla oli tutkitusti terveet silmät, normaalit sydänäänet ja polvet, jotka eivät oireilleet (0/0; 0/0-1/1). Molemmat vanhemmat ovat luonteeltaan seurallisia ja reippaita ja niillä on rodunomaiset näyttelytulokset. Yhdistelmä on ollut rotujärjestön jalostusohjeen mukainen tunnuksella 27/13. Suuret kiitokset Heidi Kuoppalalle (kennel Divanera) ja Milon kotijoukoille mahdollisuudesta käyttää Miloa Nitalle! Lämpimät kiitokset Heidille myös Nitan hoidosta astutuksen aikaan sekä Mikkosten perheelle Nitan hyvästä hoidosta!

Pennut syntyivät keisarinleikkauksella Nitalla esiintyneen polttoheikkouden takia. Nita suhtautui pentuihin leikkauksesta herättyään hyvin äidillisesti. Pentujen ilmeet olivat samankaltaiset ja myös perusrakenne ja turkinlaadut olivat luovutusiässä samantyyppiset. Kokovaihtelua esiintyi jonkin verran. Luonteet olivat reippaat. Yhden pennun selvää purentavikaa lukuunottamatta pennuissa ei ollut nähtävillä vaivoja tai vikoja vielä luovutusiässä.

Madrina's Gran Favoritolle kehittyi jo pikkupentuiässä liian heikko alaleuka ja hyvin voimakas yläpurenta, jossa alakulmahampaat jäivät yläkulmahampaiden taakse ja leukojen välillä oli hyvin selvä mittaero. Myin koiran alennettuun hintaan ja tähdensin, että se soveltuu vain lemmikkikäyttöön, koska kyseiset vaivat ovat vahvasti perinnöllisiä ja ne estävät koiran jalostuskäytön. Purentaviasta johtuen koiran suuta jouduttiin korjaamaan kasvuiässä eläinlääkärillä. Koiran aikuistuttua sen alaleuka pysyi vajaakehittyneenä ja lyhytkasvuisena, pysyviä kulmahampaita ei kuitenkaan poistettu vaan ne ajautuivat epätyypillisiin, vinoihin asentoihin kitalaen suuntaisesti. Toiselle urokselle tästä pentueesta, Madrina's Geronimolle, kehittyi patellaluksaatio. Polvinivelleikkauksessa reisiluiden telaurat korjattiin, muutoin jalkojen luut olivat rakenteeltaan tavanomaiset. Perhe toimi vastuullisesti ja otti tehdystä polvileikkauksesta virallisen lausunnon, joka on saatavilla jalostustietokannassa. Purimme tästä koirasta tehdyn jalostusoikeussopimuksen hyvässä yhteisymmärryksessä perheen kanssa ja koira jäi lemmikkikäyttöön. Koira on voinut leikkauksista toivuttuaan hyvin ja on elänyt normaalia kotikoiran elämää, uusintaleikkaukselle ei ole ollut tarvetta. Kolmannella uroksella, Madrina's Gamberro Gayolla, on esiintynyt myös ontumista, mistä syystä lääkäri tutki jalat ja luvasi luuston epävirallisesti ontumisen alettua. Kuvauksissa ei löytynyt käsittääkseni vakavaa rakenteellista vikaa selästä tai lonkista, mutta toinen polvinivel osoittautui myöhemmin luksoituvaksi, mikä voi selittää koiralla esiintyvän ontumisen. Lisäksi koiralla on esiintynyt virtsatieongelmia ja ihon hilseilyä. Myös neljännellä pennulla, Madrina's Giana Sistersillä, on todettu toisessa polvessa lieväasteista löysyyttä (0/1), jota koira ei tosin ole oireillut ennen tutkimuksia. Pentueessa on esiintynyt muutamalla koiralla iho-oireita, ihon hilseilyä ja lievää allergiaa. Osalla turkeissa on ollut kuivuutta, osalla turkit ovat hyvälaatuiset. Luojan lykky lienee se, että kaikki koirat ovat luonteeltaan reippaita ja meneväisiä.

Pentueeseen on kertynyt tietojeni mukaan poikkeuksellisen paljon eri-asteisia perinnölliseksi katsottavia vaivoja tähän mennessä, minkä vuoksi en suosittele ketään tästä pentueesta jalostuskäyttöön. Olen luopunut myös omista suunnitelmistani käyttää pentueesta kasvattiani jalostukseen. Pentueessa on yksi ainoa pentu, jolla itsellään ei ole esiintynyt mitään edellämainittuja vaivoja.

G-pennut saivat seuraavat nimet:
Madrina's Gradius Rebirth (uros)
Madrina's Geronimo (uros)
Madrina's Gamberro Gayo (uros)
Madrina's Grandioso (uros)
Madrina's Gran Favorito (uros)
Madrina's Giana Sisters (narttu)